Italienskt lantbröd på mitt sätt!



• 1 paket jäst
• 4 tsk salt
• 2 msk ljus sirap eller honung
• 10 dl ljummet vatten
• 6 dl rågsikt
• 14 dl vetemjöl
• 2-4 dl vetemjöl till utbakningen

Smula ned jästen i en degbunke. Strö över salt och klicka i sirap eller honung.
Slå över lite av det ljumma vattnet och rör tills jästen har löst sig. Häll i
resten av vattnet. Blanda i rågsikt och sist vetemjöl. Arbeta ihop
degen med trägaffel. Låt den ganska lösa degen jäsa med en handduk
över bunken i 1 timme.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Ställ åt sidan.
Arbeta in ytterligare 2-4 dl vetemjöl (ev mer om det behövs) i den jästa degen och arbeta
degen några minuter i bunken. Tippa ut den i väl mjölat bakbord och
forma degen till 2 stora brödlimpor eller 4 st små. Lyft över till bakplåten. Skär några
snitt i ytan med en vass kniv. Låt brödet jäsa i 20 minuter medan du värmer
ugnen till 250 grader.
Ställ in brödet i ugnen och kasta in 0,5 dl vatten i botten på ugnen så att det bildas ånga. Grädda brödet i 15 minuter. Sänk nu värmen till 200 grader och grädda brödet i ytterligare 25-30 minuter.
Låt svalna på ett galler.